CO2-reductie Timmerman in 2022

Op het gebied van CO ₂ reductie zit Timmerman niet stil, omdat het bedrijf Velux © dakramen levert, zal actief worden deelgenomen aan het Take back service programma van Velux. Hiervoor zullen de oude Velux dakramen worden ingezameld en indien er voldoende zijn voor inlevering dan zullen zij aangeboden worden aan Velux voor verdere verwerking.

Take-back service VELUX dakramen

Glas, hout en kunststof worden grondstof voor nieuwe producten.

Jaarlijks ontstaat er in Nederland 23 miljoen ton aan bouwafval. Om tegen te gaan dat ook gebruikte VELUX dakramen op deze afvalberg van bouw- en sloopafval belanden is een take-back service gestart. Door VELUX dakramen van de afvalberg te redden, realiseren we gezamenlijk een CO2- reductie van 28% per dakraam over de totale levenscyclus.

Wat houdt de take-back service in?

VELUX dakramen worden met de take-back service gescheiden ingezameld en zodra de opdracht via onze portal is gereed gemeld, worden de ramen getransporteerd naar een van de demontagebedrijven. Meestal zijn dit bedrijven die vallen onder de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) of bedrijven die werken aan re-integratie van gedetineerden. Na demontage ontstaan er nieuwe grondstofstromen. De belangrijkste grondstofstromen zijn: glas, hout, aluminium, kunststoffen. We werken continue aan het zo hoogwaardig mogelijk inzetten van deze grondstoffen.

Inzameling op de bouwlocatie of bouwmateriaalhandel

Inzameling van de gebruikte VELUX dakramen vindt plaats op 2 verschillende manieren:

Voor het inzamelen van enkele stuks dakramen is een samenwerking gestart met de bouwmaterialenhandel. Op dit moment zijn er afspraken met de volgende organisaties:

BMN Nederland

Bij BMN bouwmaterialen kunt u de gebruikte VELUX dakramen inleveren in de BMN-milieustraat. Op dit moment kan dat bij de BMN vestigingen in Sneek, Den Haag, Hardenberg, Drachten, Zwolle, Coevorden, Enschede, Appingedam, Lelystad, Eindhoven, Winschoten.

Koninklijke Jongeneel

Bij Jongeneel kunt u de gebruikte dakramen inleveren bij alle Jongeneel vestigingen in Nederland.

Timmerman’s IJzerhandel

Vestigingen in Alkmaar en Haarlem. Voor grotere renovatieprojecten kunt u als aannemer bij ons de Take Back dienst via de portal takeback.velux.nl aanvragen voor retourname op de bouwlocatie vanaf 30 dakramen. De ramen worden na gereedmelding opgehaald en vervolgens worden de gebruikte VELUX dakramen gedemonteerd en de grondstoffen hergebruikt.

De belangrijkste voordelen voor ons:

• Wij genereren minder afval.
Hierdoor onderscheidt wij ons op het gebied van MVO ten opzichte van onze collega’s die niet deelnemen.

• Wij besparen geld.
De take-back service is niet kosteloos, maar Velux biedt deze dienst aan zonder winstoogmerk. Hierdoor is deze dienst goedkoper dan wat u nu betaalt voor het afvoeren van regulier bouw- en sloopafval.

Werkwijze Take Back portal:

De portal biedt gemak voor het retour halen van dakramen voor projectmatige vervanging op de bouwlocatie. U kiest zelf de inzamelmethode, via pallets of via een container. In alle gevallen dient u zelf voor pallets te zorgen op de bouwlocatie. Op de pallets dienen de ramen gestapeld te worden volgens de laadinstructie. Spanbanden kunt u zelf organiseren, of via deze portal bestellen tegen een kleine meerprijs. Bestellen maar ook het gereedmelden van de ramen wordt via deze portal makkelijk gemaakt. Ramen worden binnen 5 werkdagen na gereedmelding opgehaald.

Voor meer info: https://takeback.velux.nl/